Agenda

Agenda 2023

12 november 2023: Remembrance Sunday

Remembrance Day, ook wel Armistice Day of Poppy Day, in het Nederlands Dodenherdenkingsdag, is in het Verenigd Koninkrijk en andere landen van het Gemenebest de dag waarop de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog en alle oorlogen en gewapende conflicten sindsdien worden herdacht.

De herdenking vindt plaats op 11 november maar de eigenlijke plechtige herdenkingsceremonie vindt plaats op de zondag die het dichtst in de buurt ligt van die datum. Die dag wordt Remembrance Sunday genoemd. De datum 11 november is de dag waarop in 1918 de Eerste Wereldoorlog eindigde. Op de zondag wordt om 11.00 ’s ochtends overal in het land twee minuten stilte in acht genomen en worden er kransen gelegd.
Zo ook in Oxford, waar de plechtige herdenking plaatsvindt bij het St. Giles War Memorial. Vanuit een breed scala van vertegenwoordigingen uit de samenleving en de gemeenschap van Oxford worden kransen gelegd.

Traditioneel is jaarlijks op uitnodiging van het gemeentebestuur van Oxford een delegatie uit Leiden bij Remembrance Sunday aanwezig in Oxford. Deze delegatie bestaat uit vertegenwoordigers van het Leidse gemeentebestuur, meestal de burgemeester en leden van en betrokkenen bij de Stedenband Leiden – Oxford. Ook dit jaar zal dat het geval zijn. Het bestuur van de Stedenband Leiden – Oxford zal in ieder geval acte de présence geven. Voorzitter Nadine Akkerman en secretaris/penningmeester Corné Buijs zullen naar Oxford reizen.

Bij het schrijven van deze tekst is het als gevolg van het aanstaande afscheid van burgemeester Henri Lenferink op 1 september 2923 onzeker hoe de afvaardiging van het Leidse gemeentebestuur er uit zal zien. Het bestuur van de Stedenband Leiden – Oxford hoopt op de aanwezigheid van waarnemend burgemeester Peter van de Velden of verantwoordelijk wethouder Fleur Spijker.

Contact

 Correspondentie- en postadres: Kruisbes 19, 2318 AZ Leiden

Email:adres: secretaris@leiden-oxford-link.nl

Telefoon: +31 6 11129746